Bieget

Så funkar det

Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för bikupor till företag, inklusive visningar, föreläsningar och leverans av honung. Anpassa allt från placering och design till unika upplevelser som honungsprovning och biodling på nära håll.

 Vi väljer tillsammans plats för bikupan, modell av bikupa, bikupans utseende (företagslogga på eller en skylt bredvid). Bikupan installeras på överenskommen plats och bisamhället flyttar in.

Visningar är möjliga maj–augusti och kan genomföras på två sätt: 

  • Biodlaren öppnar kupan, tar ut några ramar, visar och förklarar. Upp till 5 deltagare per gång, biodlare tillhandahåller skyddskläder.
  • Med visningskupa – obegränsat antal åskådare och kan genomföras inomhus. Två ramar med vaxkakor med honung och pollen, arbetsbin, drönare och drottning stängs in bakom plexiglas.

Föreläsning anpassas efter önskemål, målgrupp och tid. Inomhus kan den kombineras med honungsprovning.

  • Första honungen har samlats (innan eller strax efter midsommar): biodlare levererar en ram med honung direkt från bikupan till företagets fikarum.
  • Augusti–september – leverans av överenskommet antal honungsburkar med fast honung.
  • Honungsprovning med minst fyra sorter av honung och föreläsning om honung, bin och biprodukter.

Ett år med bikupa

Det sägs att biodlarens år börjar i augusti, när bina förbereder sig för vintern. Biodlaren ser till att bisamhället har tillräckligt med mat: bina får behålla en del av sin honung och även får sockerlösning för att klara hela vinter och tidig vår. Ett bisamhälle kan ha upp till 20 kg foder i sitt vinterförråd.

Säsongen med bikupa

Biodlarens år börjar i augusti när bina förbereder sig för vintern. Bisamhället får mat, kvalster behandlas och kupan anpassas efter binas storlek. Drönarna avlägsnas och material rengörs inför nästa säsong. Gammalt vax återvinns och används i nya ramar på våren.

Under vintern bildar bina ett värmande klot kring drottningen och turas om att byta plats. Biodlaren skyddar kupan från störningar och ser till att lufttillförseln är god. Vintern används också för att förbereda material inför nästa säsong, då varje bisamhälle behöver egen utrustning för att minimera smittorisker.

På våren börjar bina flyga och drottningen lägger ägg. Samhället växer snabbt, medan vinterbina dör och ersätts av nya. Biodlaren ser till att det finns tillräckligt med mat tills de unga bina kan börja samla nektar och pollen, med maskrosblomningen som första stora källa. Drönarna börjar också kläckas.

Under sommaren når bisamhället sin topp med upp till 80 000 bin, och biodlaren kan skörda den första honungen. I juli minskar blomningen, och bina förbereder sig för hösten. De långlivade vinterbina föds i augusti-september, och biodlaren genomför behandlingar för att säkerställa deras hälsa inför vintern, enbart med ekologiska syror.